Rom’un içki Kültüründeki Yeri

Romun İçki Kültüründeki Yeri

Rom nedir? Romun içki kültüründeki yeri nedir? Evet, alkoller arasında yer alan rom için bilgiler veriliyor.

Rom nedir sorusunun yanıtına, ham maddesi şeker kamışı olan, yüksek alkollü damıtık bir içki olduğunu söyleyebiliriz. Romun içki kültüründeki yeri konusunda ise aslında son derece geçmiş bir tarihi olan içki olduğunu söyleyebiliriz. Rom gürültü – kontrol edilemez anlamına geliyor. Rumbillion kelimesinden türediği de biniyor. Farklı kaynaklar üzerinden edinilen bilgiye göre ise Rom’un şekerin Latincesi olan Saccaharum’dan gelmiş olduğu da söyleniyor.

Rom Ne Zaman Bulundu?

Bakıldığında romun hikayesi 15.yy’a dayanıyor. 15.yy da Kristof Kolomb’un Amerka kıtasını keşfetmesinin ardından ve bu kıtayı sarmalayan egzotik adalara şeker kamışını götürmesi ile başlar. İlk olarak 1700’lü yıllarda Barbados, Brezilya ve Jamaika’da üretiminin yapıldığı bilinir. 18.yy da ise Amerika’da bulunan koloni ülkeleri sayesinde popüler bir içki olmayı başarmıştır.

Amerika’nın ilk kokteyli olarak rom kabul edilir…

Rom; şeker, limon ve su ile yapılan Rom Sling kokteyli olarak tüketiliyor. Güümüzde ise dünyadaki rom üretiminin neredeyse %80’i Karayip adalarında gerçekleşmektedir.

Rom Nasıl Üretilir?

Peki, rom nasıl üretilir? Üretim için öncelikle şeker kamışı suyu ve şeker kamışı suyunun damıtılmasından arda kalan melas karışımın fermante edilmesi gerekiyor. Fermante edilen karışım, geleneksek olarak pot stil ya da kolon imbiklerde damıtma işleminin gerçekleşmesini sağlıyor. Sonrasında ise olgunlaştırmak üzere meşe fıçılarına koyulması sağlanıyor. Rom üretiminde fıçı olarak genellikle eski Bourbon fıçılar tercih edilmektedir.

Belirlenen süre fıçılarda olgunlaşması gerekiyor. Su ile seyreltilmesi gibi bir aşamada yer almaktadır. Tıpkı viski üretiminde olduğu gibi rom üretimi kapsamında da olgunlaştırma aşaması son derece önemli olacaktır. Romun karakterinin büyük bir bölümü olgunlaşma süresinde ortaya çıkmaktadır.

Rom Üretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rom üretiminde dikkat edilmesi gerekenler üzerinden hareket edilmelidir. Hem alkol oranı açısından hem de direkt olarak alkol tüketimi için beğenilmesi açısından mutlaka dikkat edilmesi gerekenler var. Rom sıkı denetimlerin ve regülasyonların olduğu bir içki değildir. Karayiplerde her adanın kendilerine özel romu olduğu konusunda da bilgiler alınmaktadır. Bu nedenle rom için özel özgün ve özgür bir içecek olduğu söylenebilir.

Rom regülasyonlar ve  kuralların olduğu bir içki değil…

Elbette rom yapımında belirli aşamaların son derece önemlidir. Ancak bunun dışında direkt olarak rom tadı için ve diğer aşamalar için de kuralcı bir içki olmadığını söylemek gerekiyor. Bunu göz önünde bulundurmanı durumunda, direkt olarak üretim aşamasında da tamamen uygun şekilde hareket ederek, ona göre aşamaların tamamlanmasını sağlamak önemli oluyor.

Rom Çeşitleri

Bakıldığında piyasaya çok sayıda rom olduğu da görülür. Rom çeşitleri neler? En çok beğenilen ya da tercih edilenleri neler? Evet, bakıldığında yıllara göre ayrımının yapıldığı görülür. Romların genel anlamda 3 başlık altında toplanması söz konusudur. Bunlar üzerinden hareket edilerek, seçim yapılması da söz konusu olabilir.

  • White (Silver – Light) : İlk olarak 1 yıl civarında olgunlaşma dönemi olan içkiler için direkt olarak White denir. Renksiz ve düz tatları vardır.
  • Gold : Bir yıldan fazla olgunlaşma sürecinin olduğu içkiler için gold denir. Yine genel olarak kokteyllerde kullanımı olur. Daha kompleks tatlara sahip oldukları da söylenebilir.
  • Dark (Black) : 3 ile 8 arası ya da fazlası fıçılarda yıllandırılan kompleks tatlara sahip olan içkiler olduğunu söyleyebiliriz.

En güzel rom markası gibi tespitler ile kişiye göre değişebilir. Farklı seçenekler olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir